A Netflix filmek több mint fele már magyar hanggal érkezik 2023-ban

A Netflix idén jelentősen felpörgette a magyar lokalizációt, ami nagy öröm lehet azok számára, akik kevésbé rajonganak a feliratos tartalmakért.

Érdemes átnézni az idei filmek és dokumentumfilmek listáját, ami itt található. Ezek alapján, illetve a várható újdonságokat is figyelembe véve májusra összesen 74 ilyen tartalmat streamelhetünk, amelyből 37 kap magyar szinkronizációt. Ez éppen 50%-os arányt jelent, amiben nincsenek benne a magyar filmek (például a Blokád vagy a családi nyaralás), hiszen azokhoz nem kellett szinkronizációt készíteni.

Április elején még nem teljes a májusban érkező filmek listája, azonban több címet is ismerünk belőle, amik hasonló arányokról tanúskodnak.

Ez az arány tehát várhatóan egészen nyárig fennmarad, és utána sem túl valószínű, hogy a Netflix visszavenne a tempóból, hiszen a versenytársak, mint a Skyshowtime vagy az HBO Max ott loholnak a nyakában, de nem csak ez lehet az oka a lokalizáció ilyen fokú terjedésének.

netflix
Murder Mystery – Az első magyar szinkronos Netflix Original film

A sok magyar nyelvű vagy Magyarországon készült gyártás és licence már az Európai Unió helyi tartalmakat védő szabályozáshoz illeszkedik, viszont még mindig nem teljesen világos, hol tart most ez a folyamat, hiszen korábban már lejárt a 20 hónapos türelmi időszak, és azóta keveset hallottunk arról, hogy mi számít annak, és ez mennyire befolyásolja a szinkronok elkészítését.

Tudni kell viszont, hogy 2018 decembere óta többek között a Netflixnek is tartania kell magát ahhoz, hogy műsortárának a 30%-át helyi tartalmakkal vagy helyben készített tartalmakkal tölti fel, aminek a kezdeti 20 hónapos türelmi időszaka 2021-ben járt le. Azonban az Ampere Analysis felméréséből úgy tűnik, hogy a legtöbb tagországban, köztük talán Magyarországon is tartani tudta a streamer ezt az irányú kötelezettségét.

Ez a szabályozás továbbá lehetővé teszi az uniós országok számára, hogy saját nemzetükre szabott jogszabályokat vezessenek be annak érdekében, hogy a streamerek bevételeik egy százalékát közvetlenül újra befektessék a nemzeti filmalapokba, ami nálunk a Nemzeti Filmintézet.

Az eddig bemutatott Netflix filmeket itt találjátok, a várható újdonságokat pedig itt.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.